Förändringar i bloggen

Tips & tankar  /  0  Kommentarer
Hej på er! 
En sak som jag har funderat på en del att göra nu då vi har börjat 2017 är att flytta från blogg.se till nouw.com, eftersom jag har tröttnat lite på blogg.se och nouw har lite snyggare design och det är mera enkelt att fixa saker där och planera sina inlägg. 
 
Jag kommer åtminstone testa på det i början, tyvärr fungerar inte funktionen där man kan flytta över inlägg osv från sin gamla blogg dit. Så min plan är att testa att skriva där i början, och om jag inte tycker om det flyttar jag mig hit tillbaka. 
Blogg.se har varit bra och jag har bloggat här i 3 år ungefär. Vi testar i början och ser hur det kommer bli, ni hittar min nya blogg här: nouw.com/linnmercedes
 
Ha det bra, 
Linn

22.12.16

Vänner  /  0  Kommentarer
Gott nytt år! Hoppas ni har firat in det nya året bra och med de personerna ni tycker om. Här kommer lite throwbacks från julfesten i kulturhuset den 22.12!
 
 
 
 
Julfesten började i Replot kyrka. Vi åkte först dit med buss och satt sedan där och lyssnade på julgudstjänsten i ungefär 40 minuter. Efter det åkte vi tillbaka till skolan för att äta risgrynsgröt. 
 
 
 
 
 
 
 
Efter gröten promenerade alla i sina klackar på den hala isen över till kulturhuset eftersom det var där som själva julfestprogrammet hölls! Programmet var jättebra och välorganiserat, det var abiturienterna som tog hand om hela programmet. 
 
 
 
 
 
Efter att programmet var slut fick man åka hem men jag blev kvar en stund extra och tog bilder med kompisar och väntade på skjutsen hem med Kajsa. 
 
 
 
 
Julfesten var riktigt bra och programmet speciellt var jätteroligt! Ett bra sätt att avsluta höst terminen på och ett roligt sätt att inviga jullovet på. 
 

Linns nyårskrönika 2016

Fotografering  /  0  Kommentarer
Nu var det dags igen! Ett till år har gått, ett bra år med många roliga resor, vänner och trevliga minnen. Om du klickar på denna länk kan du läsa min nyårskrönika från 2015 här och min krönika från 2014 här, nu kör vi igång 2016! 
 
Januari var enligt mig den tyngsta månaden på hela året. Då mådde jag inte bra och jag grät konstant i flera dagar. Men det var också en jättebra månad för det. I början av månaden bar det av till skären med Kajsa, Ela och Madde för att dra till Alexandra och vi hade tacokväll och hade det jättebra. I januari var det också Verros indiska fest som verkligen var jättekul med en massa trevliga vänner och alla var så vackra! Sedan sov Amanda & jag över där och åt pita bröd med guacamole på golvet med filtar omkring oss runt 03 tiden mitt i natten. 
Jag renoverade också mitt rum, var på pörtomrevyn med Verro (+ sleepover), spelade fotboll i en träning för VIFK, hade sleepover med Amanda och startade vårt UF företag med Kajsa! 
 
 
 
 
 
 
 
Februari hände det ganska mycket saker i. Bland annat var Kajsa & jag på regionalmässan för vårt företag @barnPartaj UF och den mässan påverkade ganska många saker för vårt företag! Ela hälsade också på en kväll och vi hade starwars maraton, jag firade alla hjärtans dag med mat och bakning på olika håll, Ela och jag stack på studiebesök till Övis och fikade sedan på sweet vasa, vi hade slalomdag med skolan, det var hjälpledar weekend med hjälpledare från hela Korsholm vilket också var en rolig sak som hände i februari, jag blev med i hejarklacken, Kajsa och jag hade vårt första jobb inom företaget och vi stack iväg till Vuokatti som verkligen var en lyckad slalomresa! Bra månad! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mars var månaden när jag blev brunett. Den fjärde mars färgade jag håret och nu i efterhand kan jag säga att jag trivdes jättebra i det, kommer antagligen färga tillbaka nu i januari. I mars fyllde också mamma och vi firade henne vid Fransmanni som nuförtiden heter Frans & Nicole. Jag gjorde också väldigt vanliga saker som att sova över hos Amanda, vara på hjälpledarträffar, åka till stan och sitta på med mopon. Vi hade också några jobb inom företaget och vi fick påsklov! Jag åkte bl.a till påskbrasan och var med några kompisar, åkte till farmor & farfar och kollade guldtuben! 
 
 
 
 
 
 
April april blev inget lurande i år, körde mer på att vara snäll. Den första april var jag också barnvakt till mina kusiner Tuva & Frida, och vi hade makeup challenge vilket slutade med läppstift i hela ansiktet. Den andra april bestämde Ela och jag oss för att spontant dra till ABC klockan 23 med mopeden, köpa takeaway från hesburger och äta det hemma hos mej. Dagen efteråt hade Kajsa och jag jobb inom företaget. Denna månad stack också Kajsa, Linda, Ela och jag ut med deras mopeder till ABC för att hänga där och prata av oss en del, det slutade med att vi blev utkastade, hahaha..
Denna månad mådde jag också jätteilla och spydde i skolan och från bussen så jag låg hemma hela dagen. Vi träffade också Tuvas och Fridas kattungar, jag var sjuk, klassen prankade läraren, var på hjälpledarmöte, vi rymde från gymnastiken och mina kusiner och jag sov över hos farmor och farfar. Jag fick också min tandställning! 
 
 
 
 
 
 
 
Maj är månaden då jag fyller år! Första maj firades i år i Korsnäs eftersom jag inte hade skjuts till stan med kompisarna, vilket var lite synd, men det gick bra ändå. Det var också slutspurten i nian vilket ledde till en massa olika grupparbeten i så gott som alla ämnen. Vi hade också vår första soliga dag på väldigt länge! 
Sjätte maj var en bra dag, på gymnastiken gick vi istället in till stan och köpte limsa och efter skolan mötte jag upp Amanda och vi cyklade till henne. Sedan lånade också jag en cykel av henne och vi stack till butiken för att köpa godis och så satt vi på ett berg och spelade musik och pratade. 
Efter det åkte vi på cykelutfärd runt om i Smedsby och det var jättefint väder. När vi kom hem till henne kollade vi Black swan och jag sovde över. Dagen efter följde jag med henne till Seinäjoki. 
Men jag skickades också in till hälsovården, åkte på något kommunalmöte med samhällsklassen, var på hjälpledarskolning, var på stafettkarnevalen för hejarklacken, körde mopo med Linda för att köpa mat och sitta uppe halva natten, fick fina kusinen Matilda på besök, drog till Carpella med Amanda, åkte till Amarillo med LKE och satt i Kajsas glashus och snackade till sent, fick Amanda på besök och firade min födelsedag! Maj var verkligen en jättebra månad, en av de bästa på hela året. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juni var den månaden då alla hade lejdon av skolan och väntade så otroligt på sommarlovet! Månaden började med att hela familjen blev utlåsta men lyckades slippa in i huset tack vare att ett fönster stod öppet. Den andra juni var vi niondeklassares sista riktiga skoldag och den tredje stack alla nior till Strampen för att äta vår avslutningsmiddag! Efter det gick vi vidare på stan i våra högklackar och stämningen i bussen var otroligt bra då det var varmt utomhus och sommarlovet väntade nästa dag! Dagen efter gick jag ut grundskolan med bra minnen att tänka tillbaka på från högstadiet, men också sorgen att inte träffa sina kompisar varje dag längre. 
Den första sommarlovsmånaden hittade jag på saker som att dra på fina Maddes konfirmation, åka till Vassor, uppvakta bästa Amanda på födelsedagen, laga mat med Linda och Ela + spela wii, åka på pizza med familjen, sticka iväg på en spontan trip till Björkö med Amanda, vara hjälpledare på ett dagläger, fira Amandas födelsedag på hennes fest, övernatta vid villan, åka med hjälpledarna till sweet vasa och kolla bion Bad neighbours 2, åka på besök till lägergården Merilä med hjälpledarna, fira midsommar vid villan, sova över med Amanda här och kolla skräckfilm, sola, dra iväg till stan med Lindas mopo för att shoppa och fika vid fazer's café och åka till Tammerfors med Wilmers fotbollslag! 
Jättebra och skön månad! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juli brukar vara sommarlovets bästa månad eftersom det ofta är en varm månad och man är ledig hela månaden. I juli var jag i Särkänniemi, åkte på Provinssi för att se på bästa Matoma, firade ramadan med Linda och ett gäng flyktingar, var barnvakt en vecka, invigde Elisa stadion, färgade håret till ombre, åkte på Maddes kalas, träffade S, åkte till Borgå, spelade alldeles för mycket pokémon go, tog färjan över till Sverige, var vid gröna lund och såg Samir & Viktor, stack iväg till Gotland som var en jättefin resa, besökte Sveriges bästa konditori, var i Visby, åkte till Astid Lindgrens värld, övernattade vid Scandic och hade ett hotellrum ensam med Tilde. Månaden slutade också jättebra eftersom hjälpledarna stack på båtutflykt till Rödgrund och var vid Olofs villa och simmade, spelade pidron och hade det jättebra. Dock blev vi inlåsta med bilen runt 02 tiden mitt i natten, men det löste sig.
Kommer sakna denna månad! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusti är månaden då skolan kör igång igen. Jag var ganska nervös inför gymnasiet men också väldigt taggad. Före skolan körde igång var jag på hjälpledarskolning, facetimade med S, blev välsignad som hjälpledare i kyrkan och var en hel vecka på skriba läger med 02orna vilket var jätteroligt! 
Vi hade en massa roligt program som vi hittade på och det var jättebra stämning på lägret. Dessutom var det så mycket roligare att vara ledare än att vara konfirmand eftersom vi hade fritid så gott som hela tiden och fick planera programmet. 
Jag joinade också Åminne och det var jättekul att vara där med sina vänner och det var längesedan jag dansade så mycket. Fick några nya vänner också! Natten till första skoldagen sov jag över hos Amanda och vi åkte till gymnasiet för första gången tillsammans. Första skoldagen var chill och helt okej. Jag var också barnvakt en hel dag till Isa och Ida vilket gick bra, på kvällen stack jag på bio med Amanda. Dagen efter brunchade jag med Kajsa och Ela, och den 23e mötte Kajsa, Ela och jag upp Fia & Ballex vid ABC, riktigt kul att träffa dem igen! Villaavslutningen var också i augusti. En helt okej månad. 
 
 
 
 
 
September är en månad jag saknar! Då var det ännu ganska varmt och i början av månaden var jag på stan med både Amanda och Tilde vilket var roligt. Skolan var också igång på allvar och man hade en massa läxor och uppgifter att ta itu med redan då. Familjen åkte också ut och åt till Rosso, jag var på pokémon go jakt med Axel, jag skypade med Ela, Kajsa och Linda, åkte på biofilmen Bodom med finskaklassen, skrev matteprov och det absolut roligaste av allt var resan till Nykarleby med Linda, Ela och Kajsa! 
Den resan saknar jag jättemycket eftersom vi satt uppe jättelänge båda nätterna, lyssnade på musik 24/7, hittade på en massa saker hela tiden, hade huset för oss själva, lagade maten och åkte på cykelutfärd. Saknad så otroligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oktober var månaden när allt började bli mörkt och det regnade så mycket. Den första oktober var Kajsa, Ela och jag på power club skolning i Vasa till klockan 16 och efter det stack jag på middag med några familjer inklusive Kajsa och åt en stund till Kajsa for och jag mötte upp Amanda vid vägen och gick hem till mig i mörkret eftersom hon skulle sova över. I oktober körde också power club igång och vi hade bl.a grillning vid fågeltornet och pokémon go. Jag var barnvakt hos Tuva & Frida, vi firade Elas pappa som fyllde år, jag var ut och gick med Kajsa & Ela, vi fick höstlov, jag var hemma hos Kajsa med Maija, Denice, Ela och Elin, jag stack iväg till Umeå med Amanda vilket var en jättelyckad resa och Amanda & jag hade vår halloween fest hemma hos mig som blev riktigt bra! 
Vi hade verkligen planerat mycket och satsat, men det var riktigt roligt att få träffa alla och sitta och småprata med Linda, Sara och Amanda till 01 tiden. En ganska bra månad! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
November var en ganska tung månad, när man bara väntade på jullovet och skolan var tung och jobbig. Jag spenderade många timmar i sängen och läste på prov, var ledare vid power club bl.a tacokväll, var på hjälpledarträffar, firade farsdag, stack på bio med Amanda, var med Kajsa, Elin, Maija, Denice och Kajsa O till 03 på natten innan jag stack hem, blev fotograferad till en tidning, sov över hos Amanda och hennes föräldrar var inte hemma så vi hade huset för oss själva, åkte på sushi med familjen och firade lilla jul! 
 
 
 
 
 
 
 
 
December var månaden då julfirandet körde igång, julbelysningen sattes upp och granen kläddes. Jag hade aldrig en riktig julstämning under denna månad, när det blev jullov kändes det inte som att det faktiskt bara var julafton om 2 dagar. December är alltid en stressig månad, skolan är stressig och julklappshandlandet är stressigt. 
Jag träffade Kajsa, Ela och Linda en kväll hemma hos mej, lagade egen sushi som blev jättegott, hade självständighetsfest, åkte på Elias studenfest, fick tandställning i nedre käken, firade julfest, bakade julgodis och firade julafton med familjen, mommo och moffa + fammo och faffa! Hittills har månaden varit bra och just nu är jag så glad över att det är jullov. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mycket kul har hänt under detta år och jag är jätteglad och tacksam över att jag har alla mina kompisar och mina släktingar som betyder jättemycket för mig. Jag hoppas att 2017 kan bli ännu bättre och det tror jag att det kan bli, håll tummarna - nu kör vi 2017! 
 
GOTT NYTT ÅR 
// Linn
 

Mina nyårslöften 2016-17

Tips & tankar  /  0  Kommentarer
Jag vet inte om ni kommer ihåg mina nyårslöften som jag skrev i slutet av förra året, här kommer dem och nu ska vi se hur många som jag har klarat av! 
 
 
- Att blogga dethär året har gått bra trots att jag haft en del oregelbundna och långa pauser emellan. Jag har ändå lyckats blogga en ganska stor del av året vilket jag är nöjd med. Har så mycket annat program på sidan om och skolan att tänka på så enligt mig klarade jag detta löfte! 
 
- Att satsa på andra relationer har jag också blivit mycket bättre på, om vi t.ex jämför med förra året har jag varit så mycket mera med t.ex Kajsa, Ela och Linda i år än vad jag var förra året! 
 
- Denna punkt är kanske lite tveksam, eftersom jag har klarat av månadspengen nu de senaste månaderna men före det hade jag glömt bort den helt, hahah. Jag tycker vi kan säga att jag nästan klarade av denhär punkten. 
 
- Nians slutbetyg sänktes en aning men är ändå relativt nöjd. Tyvärr kan jag inte säga att jag haft någon motivation i gymnasiet och det syns väldigt bra på mina betyg i vissa ämnen. Jag måste verkligen försöka bli bättre till nästan termin/period. 
 

Och nu börjar vi med nyårslöftena 2017! 
 
 
- Att blogga under 2017 tror jag att jag kommer klara av eftersom jag ändå bloggat i så många år nu. Däremot är det tveksamt om jag stannar kvar på blogg.se
 
- Det är ett måste för mitt eget bästa. Jag kan så mycket mera än vad jag har presterat hittills i skolan, det är bara latheten som tar över alldeles för mycket. 
 
- Att börja provköra borde jag få börja på med nästa år och jag måste också börja spara in pengar så att jag har råd med körkortet och allt som följer med dit. Måste alltså sommarjobba en del i år!
 
- På senaste tiden har jag inte riktigt varit mig själv när det gäller att organisera och planera saker. Det var alltid jag som brukade fixa träffar och komma på fester, men jag har kommit av mig på senaste tiden - ska försöka börja planera sånt igen, för det är så galet kul när man kommer igång! Jag måste också börja prioritera min tid bättre än vad jag gjort dethär året. 
 
Det är alla löften för nästa år, håll tummarna att jag klarar av dem! 
 
xoxo

Året 2016-lista

Tips & tankar  /  0  Kommentarer
Hej på er! Här kommer min traditionella lista som jag alltid gör vid nyåret. Inlägget är tidsinställt.
 
Beskriv året med tre ord.
Glädje, minnesvärt, problematiskt. 
 
Vilka sånger kommer påminna dig om 2015?
Faded, pillowtalk, fast car, stressed out, dröömin, no money, efterbralla, lakenet, all I wanna do, wonderful life, one dance, panda, the ocean, can't stop the feeling, perfect stranger, africa, cold water, all in, we don't talk anymore, sucker for pain, the greatest, closer, dynamite, would I lie to you, tuesday... Och en massa matoma låtar! 
 
Vart reste du under 2015?
Vuokatti, Tammerfors, Gotland och Umeå. 
 
 
 
Bild från Vuokatti med Amanda och från Gotland med familjen. 
 
Har du blivit bättre på något?
Jag tror att jag har börjat klara av att säga ifrån bättre och våga vara mera självständig. Fortfarande kan jag få dåligt samvete, trots att jag inte behöver få det egentligen. 
 
Vad var extra bra?
Att jag varit lite mera med Kajsa, Ela och Linda än vad jag var förra året. Men också alla resor, Umeå med Amanda och alla roliga saker som jag och mina vänner har hittat på dethär året! 
 
Bästa valet du gjorde?
Det största valet detta år var att välja rätt skola, och ännu är jag inte säker på att jag gjorde rätt val. Måste låta tiden gå ett tag till. 
 
Vad var din största framgång på jobbet 2015?
Min största framgång i skolan var de ämnena jag fick 9 i, den största framgången på sommarjobbet var att lyckas kontrollera ett gäng med barn på ett läger. Jag har också jobbat mycket inom församlingen och power club + varit barnvakt i en vecka på sommarlovet och allt har gått riktigt bra. 
 
Största framgång på det privata planet?
Blivit mera social och fått ännu mera kompisar vilket alltid är jätteroligt! 
 
Vem saknade du?
Väldigt många olika personer i olika tillfällen. Det beror också på var jag har varit och hur länge, om jag är borta ett tag börjar jag sakna personer mycket. 
 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Absolut börja våga säga ifrån mera och försöka vara mindre känslig, ibland orkar jag inte leva upp till andra hela tiden och knappt ha någon egen vilja, det är jag trött på och jag hoppas att jag kan ändra det. 
 
Tror du 2017 kommer bli lika bra?
Jag hoppas att det blir ännu bättre, att jag bara är med personer som verkligen gör mig glad och som jag verkligen tycker om! 
 
 
 
 
Vad kommer du sakna från 2016?
Resan till nykaabi med Kajsa, Ela och Linda! Kommer sakna det massor! Men också den sista perioden av högstadiet/grundskolan, när jag träffade en kompis som sommarjobbade här, skribalägret som hjälpledare, alla mopo utflykter, min födelsedag som firades såå bra i år och alla hjärtans dag är bara några få saker som jag kommer sakna från 2016!
 
Vad önskar du att du gjort mer?
Sluta deppa för att en person inte svarade och levt lite mera istället. 
 
Vad spenderade du mest pengar på?
På julklappar och mat, hahaha. Om man räknar in det sammanlagt så spenderade jag mest pengar på restaurang besök under provperioder och godis till tv serier. 
 
Höll du några av dina nyårslöften?
De flesta av mina löften kan jag stolt berätta att jag höll i år! 
 
Vad gjorde du på din födelsedag?
Världens bästa födelsedag hade jag i år! Amanda kom till mig och sov över, klockan 00 fick jag mina födelsedagspresenter av henne och vi satt uppe till sent och lyssnade på musik och pratade. På dagen sjöng min familj och mormor & morfar upp mig och jag fick jättefina presenter! Amanda var med under hela släktkalaset och det var jättevarmt utomhus och vi gick omkring i bara klänningar. 
Jag fick också en massa gratulationer och jag kände mig så tacksam när dagen var slut, kunde inte firat den bättre! 
 
 
 
Blev du kär i år?
Kanske det
 
Bästa filmen du sett i år?
Har verkligen kollat lite film i år, har mest sett på tv serier. Så om man räknar tv serier är helt säkert Skam den bästa som jag kollat! Rekommenderas! Annars så måste jag svara Magic mike XXL och Now you see me som jag kollade på bio med Linda och Ela, och Magic mike hemma hos Amanda. 
 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Tror tyvärr att jag måste svara ledsnare, trots att jag varit jätteglad också! Trots att jag har varit glad har det alltid funnits någon typ av problem i bakgrunden som har gjort mig lite extra nedstämd. 
 
Vad fick dig att må bra?
Att sova, vara med vänner som gör mig glad, att resa och min familj. 
 
Nu hoppas vi att 2017 blir ett bra år! /L

Julafton och juldagen

Mat  /  0  Kommentarer
Godmorgon! Har inte heller berättat om julafton så detaljrikt, så kan lika gärna ta det nu. 
Varje julafton är väldigt likt de andra eftersom vi följer traditioner väldigt mycket. Dagen före julafton paketerade jag in julklappar, kollade skam, städade, lagade mat och kollade på uppesittarkvällen. 
 
På julafton vaknade jag ungefär 11 och vi började med att kolla filmen Snögubben som vi kollar på varje år. Efter det gick vi ner till paviljongen och öppnade våra julklappar som vi fick från julstrumporna vilket var marsipanfigurer, hörlurar och chokladtomtar. 
 
 
Efter det övade pappa och jag på Gläns över sjö och strand en stund på gitarr i mitt rum och efter ett tag gick alla ut till kapellet och satt där och drack glögg medan faffa spelade en jullåt på dragspel och vi sjöng. 
Klockan 16 såg vi på Kalle Ankas jul och efter det åt vi julmaten! Vi firade alltså i år med både mommo & moffa och fammo & faffa.
 
 
 
I år kom tomten runt 20 tiden och satt i flera timmar och öppnade julklapparna och åt julgodis. 
 
 
 
 
 
 
 
Efter det kollade vi Karl Bertil Johnssons jul bara för att det hör till. Dagen efter åkte vi till Korsnäs för att vara där med kusinerna och äta julmat och sova över. Vi spelade också mycket spel och jag spelade ju musik, såklart.
 
 
Det har varit en fin och lyckad jul i år igen, hoppas ni har haft det lika bra. /L
 

Mina julklappar 2016

Fotografering  /  0  Kommentarer
Jag är jättetacksam för alla julklappar som jag fick i år, det finns några som jag inte har på bild men jag är ändå jätteglad för dem, tusen tack! Nu kör vi igång.
 
 
Jag fick 100 € av mommo & moffa, ängelgodis av fammo & faffa, en marabou vanlig chokladplatta och tortilla chips av pappa, hahah tack så jättemycket! 
 
 
Ett presentkort till Cubus från fammo & faffa, ett Kicks presentkort från mina kusiner och en fotfil av mamma, tack så mycket - det behövdes! 
 
 
Nude ögonskugga av Tilde och godis av Wilmer, taack! 
 
 
En fin mugg och en chokladplatta av Amanda G, tack så mycket! 
 
 
Allt dethär var från Amanda A och jag blev verkligen jätteglad! Det är alltså en chokladslickepinne, mina favorit hårband invisibobble, en nude ögonskuggspalette, väldigt tjocka maskerad lösögonfransar och någon sorts liten träskylt, hahah. Tack så mycket! 
 
 
Jag fick också en stavmixer och ett travelkit av pappa som inehöll mask över ögonen då man sover, en slags kudde och öronproppar, hahaha. Och miniatyr twix, tackar! 
 
 
 
Och min högtalare som jag verkligen blev så glad för! Otroligt bra ljud och den är så mycket bättre än den förra högtalaren jag hade. Tack så jättemycket! 
 
 
Jag fick också en kalender, en konfektask, ett fint armband, mint choklad och en klocka, hahah tack så mycket! 
 
 
Jag fick en miniparfym som doftar jättegott och en nyckelring! 
 
 
Jag fick en otroligt bra läppstiftspallette med 28 färger, en ögonskuggspalette från the balm och ett jättebra contouring kit med bronzer, highlight och rouge som är jättefint! Tusen tack! 
 
 
 
Och sist men inte minst, en nagelsax, ett par svarta byxor med hål, ett lexington sängöverkast och lexington påslakan! Tack så mycket för alla julklapparna! 
 
//
 
 

Framme i Vålax

Vardag  /  0  Kommentarer
Jag facetimade till klockan 03:30 i natt så jag vaknade runt 13 tiden idag.. Dygnet är redan helt uppochner. När klockan blev 15 hade jag packat allt klart och då började vi resan ner till södra Finland. Har suttit i bil i ca 6 timmar och varit i IKEA i en timme så jag är ganska slut just nu! 
 
 
 
Nu är klockan 23:30 och imorgon kommer våra kusiner hit, vilket blir jättekul eftersom det var så länge sedan jag träffade dem! På fredag ska vi fira vår småkusin och min mammas kusins man och efter det bär det av till våra andra kusiner och där firar vi nyår. 
Ska faktiskt fixa en del tidsinställda för en gångsskull eftersom jag har med systemkameran och datorn hit. 
 
 
 
Här har ni en bild på mina nya ljusslingor i rummet, hahah - det fungerade ganska bra som julbelysning i år. 
Vi hörs i morgon! 
 
x

Ett inlägg utan bilder

Vardag  /  0  Kommentarer
Hej på er och god jul i efterskott! Nu är det äntligen jullov och julafton var för några dagar sedan, nu börjar alla förbereda sig inför nyårsafton och 2017. Min julfest var jättebra och det var verkligen skönt att få lov efter allt hårt arbete man gjort i skolan. 
 
Jag fotograferade också mycket från julfesten och så har jag fotograferat alla mina julklappar men sladden till systemkameran fungerar inte så jag måste försöka importera dem till datorn senare. 
Imorgon åker jag och min familj ner till södra Finland som vi gör varje år, för att träffa släkten från mammas sida. Detta år ska jag faktiskt ta med datorn så att jag kan uppdatera bloggen osv. 
 
Idag har Tilde, Sara, jag, Jeanette, Tuva och Frida varit och shoppat nu i mellandagarna eftersom det är så bra reor just nu. Men nu ikväll ska jag göra klart min nyårskrönika som jag gör varje år. På nyåret kommer alltid tre tidsinställda inlägg, så håll utkik efter dem på nyåret! 
 
Nu har jag en del att förbereda så vi hörs, hahah. /L

Julgodis + sleepover

Mat  /  0  Kommentarer
Hallå där! Nu är det inte många dagar kvar till jullov, men ändå har jag 2 prov kvar att skriva och ett bildkonst projekt att jobba på här hemma. Dessutom har jag börjat kolla på SKAM så jag har ganska svårt att slita mej.. 
Denna vecka har jag varit mycket med Amanda G i skolan och Amanda A har varit sjuk. I tisdags skrev jag fysikprovet som gick väldigt dåligt, så det kan hända att jag skriver om det på omtagningarna i januari. 
 
Hela tisdagskvällen gick också åt att läsa på följande prov, religion, som jag skrev dagen efter. Efter skolan stack jag till musikinstitutet och senare fick jag take away från burger king. 
 
 
 
På torsdagen hade jag ungefär 2 timmars sovmorgon, sminkade mig, packade väskan och så hämtade fammo och faffa upp mej. Sedan drog vi till min tandläkare och jag fick tandställning i nedre käken vilket har resulterat till tandvärk hela helgen! 
 
Amanda och jag stack också till kulturhuset och åt mazarin osv istället för skolmat eftersom vi inte orkade med skolmaten just då, hahhaha. 
 
 
På fredagen skrev jag franska prov som gick helt okej. Efter det hade jag det bara allmänt tråkigt i skolan, sedan åkte jag till stan och shoppade julklappar till hela familjen! Var i början på stan med Kajsa, sedan en liten stund med Ela & Dani, men mest själv med min tunga skolväska. Nu är nästan alla julklappar klara! 
 
Sedan mötte pappa och mina syskon mej och vi stack & äta till Fransmanni aka Frans & Nicole. Jag måste äta en soppa eftersom jag hade sådan tandvärk så jag åt en kantarellsoppa som var jättegod. Efter det stack vi och handlade och sedan hämtade upp Amanda som blev här över natten! 
 
 
Vi kollade youtube, lyssnade på musik, deeptalkade, kollade hjältegalan och var uppe alldeles för sent. 
 
 
På morgonen steg vi upp runt 12 tiden och kollade PLL + Skam. Runt 14-15 tiden åkte hon hem och jag julsminkade mej, drog på mej tomteluvan och stack till mina kusiner för att baka det traditionella julgodiset! Där åt vi också musslor och bläckfisk plus kollade så mycket bättre som inte jag är ett så stort fan av. 
 
 
Dessutom har ju dem kattungar just nu och är verkligen jättegulliga. 
 
 
Runt 00 tiden började vi åka hem efter att ha kollat både Smb och mr. bean, hahaha. En riktigt rolig kväll! 
Idag har jag pratat med både Amanda och Linda, nu ska jag läsa på finska provet som jag skriver imorgon. Var förresten också idag med och högg en julgran till oss, dock for vi ganska sent så det började skymma när vi skulle leta efter en gran men vi hittade till slut en! 
 
Nu måste jag läsa, vi hörs. /L
 
 
 
 
 
 

Alla Hjärtans Dag 2016

Fotografering  /  0  Kommentarer
Dethär inlägget har jag väntat på att få skriva i snart ett år, men jag har inte kunnat eftersom systemkamerans laddare har varit försvunnen så nu ska jag berätta en gång för alla. 
14.02.2016 var ett otroligt lyckat datum i år. I början hade jag lite problem med hur jag skulle lösa det eftersom jag har haft som tradition att fira med Linda, Kajsa & Ela sedan vi var småa, men Amanda ville också träffa mig. 
 
Tack & lov ställde Thommy upp med att skjutsa mig till Amanda runt 14 tiden så att jag skulle hinna vara hos henne i några timmar innan Elas pappa med Ela, Linda & Kajsa skulle hämta upp mig. 
Hos Amanda bakade vi en tårta. En tårta som verkligen inte blev lyckad och som krävde massvis med tid. Vi lyssnade på en massa musik och stod i princip bara i köket hela dagen. 
 
 
 
 
 
 
Hennes föräldrar var inte hemma så det enda jag gjorde var att hjälpa till lite då och då, kolla på medan hon bakar, sjunga med till musiken och fotografera! 
 
 
 
 
 
 
Jag minns tyvärr inte vad tårtan hette men det var en frukttårta som innehöll en massa grädde och olika syltar, dessutom var det marsipan med också - men den blev verkligen inte god.. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När bottnen var klar, lade vi på sylt i olika lager som hon hade kokat själv. 
 
 
 
 
 
Och voilá, där var tårtan klar och det var dags för mig att dra vidare! De kom och hämtade upp mig runt 19 tiden och vi började med att dra via Dognai och köpa take away. 
 
 
 
Och när vi fått maten stack vi iväg till Linda och var där hela kvällen ända in till natten. Vi hade det jätteroligt och mysigt, vi fotograferade också mycket - de bilderna tror jag redan att jag har lagt upp. 
 
 
 
 
 
 
En bättre alla hjärtans dag än såhär kan bli svårt att slå, hade det verkligen jättebra! Får se hur vi löser det och fixar det nästa år. 
 
 
Vi hörs! <3

Mood.

Vardag  /  0  Kommentarer
Hej på er! Konstaterade just påvägen hem med Kajsa att det är 10 skoldagar kvar minus helg och på de dagarna ska jag alltså skriva fem prov, några förför, inlämningsuppgifter och uppsats i finska. Livet går bra. 
Några positiva saker iaf är att vi hittade systemkamera laddaren igår, som har varit försvunnen sedan 14 februari, hittade laddaren till högtalaren, jag har städat rummet + allrummet och hittat Kajsas och min skiva från 2011! 
 
Det är mörkt ute konstant och jag är trött hela tiden så det är bara att bita ihop tills det blir jullov... Förresten, en till negativ grej är att det inte går att importera bilder från systemkameran till min dator plötsligt. Det har gått förr så jag vet inte vad problemet är.. Suck. 
 
 
Såhär mår jag just nu. 
 
 
.. Och såhär mörkt är det påvägen hem från skolan. Ikväll ska jag förresten läsa på fysik som jag skriver imorgon. På onsdag skriver jag religion och på torsdag franska. Dessutom fixar jag tandställning till nedre käken på torsdag så jag hoppas att jag inte missar provet. 
 
 
Här har ni i alla fall en lite ljusare bild från då Amanda & jag gick till kulturhuset och köpte mockarrutor eftersom vi missade maten då jag jobbade med en inlämningsuppgift i religion. 
Vi hörs när det är mindre fulltupp, ha det bra tills dess! 
 
x
 

Finlands 99 års dag

Vardag  /  0  Kommentarer
God kväll/natt! 
I måndags hade vi självständighetsfest i skolan där alla klädde upp sig och firade Elias studentdimission och rektorn Thomas Öhman som gick i pension. Efter det slutade vi tidigare, skålade och åt tårta och efter det började alla dra iväg från kulturhuset.
Jag stannade kvar i en timme och pratade med Elias och några andra treor, tvåor och folk som gått ut redan, medan jag väntade på att Thommy skulle hämta upp mig. 
 
När han sedan kom, åkte vi, Wilmer, Tilde och Moa till butiken och handlade så att vi sedan kunde åka hem och laga sushi. Resten av kvällen kollade jag film och skypade med J. 
 
 
Igår var det Finlands 99 åriga självständighetsdag och då bakade vi pepparkakor, jag gick i duschen, fixade present och kort & drog iväg på Elias studenfest i 20 minuter. Där pratade jag med honom och några andra och träffade saknade Linnéa som var jättekul att träffa! 
 
Sedan stack vi hem via och åt, sedan åkte vi till våra kusiner och där läste jag på franska provet (som jag skrev idag), kollade på deras kattungar, åt och såg på presidentbalen. 
Sedan satt jag uppe väldigt länge med franskan så jag har sovit ungefär 3-4 timmar i natt. Får ta igen allting på helgen. 
 
 
Idag har jag skrivit ett franskaprov, övat inför lucian, inte orkat följa med matten så bra, hade hål på rellan där jag läste på franskan och åkte till musikinstitutet. Nu facetimar jag med Amanda, ska läsa lite på finska uttryck jag ska kunna tills imorgon - sedan går jag och sova. 
 
Godnatt! 
 
 

Äntligen är det december!

Vardag  /  0  Kommentarer
Jag var precis påväg att gå och sova, sedan kom jag på att jag borde uppdatera bloggen. Fick faktiskt en fråga idag på ask där det var någon som undrade varför jag bloggar så sällan. Det beror mest på att jag är en glömsk person och för att jag gör en massa andra saker.
 
Nu har jag missat en vecka igen så jag kan ju lika gärna skriva ner allt som hänt nu. I måndags övade jag på fysikprov och skypade med J i flera timmar. Dagen efter när jag skulle skriva provet började jag må så illa att jag var tvungen att gå till hälsovården i skolan. Där spydde jag och måste åka hem. 
När jag kom hem sov jag i princip resten av dagen och började må bättre efter att jag sovit, ätit och tagit medicin. 
 
Dagen efter tog jag mig till skolan och hade de vanliga ämnena och mådde ganska bra. 
 
 
Efteråt släpade jag mig till musikinstitutet och var med J där och kollade youtube som vanligt. Resten av kvällen var jag hemma eftersom mina föräldrar firade 20 årig bröllopsdag. Fick förresten hem min foreo, ska bli intressant att testa den och se om den hjälper mot alla mina finnar.
 
 
 
I torsdags var skolan ganska jobbig, skrev också en finska läsförståelse som inte gick bra - finska är verkligen ett jättesvårt ämne för mig.. 
På kvällen stack Kajsa, Ela och jag iväg på Power club och hade tacokväll med 06:orna. Vi spelade musik och hade det allmänt trevligt, trots att jag bara stod vid spisen hela tiden och stekte.. Hahahaha
 
 
 
I fredags stack jag iväg med Amanda efter skolan och vi stod och väntade på skjutsen hem till henne i över en halvtimme i snöstormen. Sedan började vi gå och det var så kallt så vi stannade i HVC för att värma oss men efter ett tag låste de alla dörrar och lamporna släcktes, så vi måste springa för att hinna ut med personalen. 
 
När vi kom hem till henne lyssnade vi på musik, pratade en stund och åt. Vi hann inte så mycket mer innan jag åkte hem och resten av kvällen åt jag godis och kollade film. Sedan skypade jag med J tills jag somnade klockan 02. 
 
Igår vaknade jag väldigt sent, åt jättegod frukost (bacon, ägg, scones osv), städade en stund och åkte sedan in till stan för att äta vid burger king och kolla in den nyöppnade butiken XXL. 
 
 
När jag kom hem, kom Kajsa, Ela och Linda hem till mig och vi satt i flera timmar och pratade, skrattade, facetimade, sjöng och dansade. Det var längesedan jag var med dem så det var verkligen jätteroligt och behövligt! När de sedan stack runt 01 tiden, gick jag och sova eftersom jag skulle iväg till farmor & farfar dagen efter. 
 
 
Klockan 13 stack vi iväg idag och det har verkligen snöat i mängder idag och varit jättehalt. Vi lyssnade på musik hela vägen dit och hemma hos dem (det var längesedan jag var där nu, så det var jättetrevligt) åt vi god mat som vanligt. 
 
 
Hos dem var vi i några timmar innan vi sedan måste köra hem snabbt via, fixa oss och dra iväg på julfest! Det var söndagsskolan som hade julfest så jag var med och kollade på en stund och sedan åkte vi hem. Nu ska jag gå och sova men denhär veckan ska jag försöka skriva mer än bara en gång. 
 
Godnatt x
 
 
 
 
 
 
 

Lilla julen 2016

Vardag  /  1  Kommentarer
Godkväll! Dethär veckoslutet har varit väldigt bra, i fredags hade jag finska hörförståelse och geografiprovet i torsdags gick ganska dåligt.. Vet inte alls hur det gick.. 
 
Efter skolan i fredags åkte Amanda & jag in till stan eftersom det var black friday vilket innebär att det är stora reor i de flesta butiker! Där köpte jag en del (eftersom jag också fått månadspengen) som bl.a en julfestklänning och en bomberjacka till nästa år! 
Träffade också på många vänner på stan som t.ex Linda, Verro, Jenny, Mia.... Efter att Amanda åkt hem, var jag med Linda i ungefär en kvart och sedan gick jag på stan med Mäsen i ytterligare någon timme innan hela familjen stack och åt sushi vid Magokoro.
 
Hade aldrig varit där förr men det var verkligen otroligt gott, om du älskar sushi rekommenderas det stället! 
 
 
 
 
Sedan köpte vi några julklappar och åkte en sväng via Arnold's innan familjen stack hem och jag for på hjälpledar med Linda och Olof. Där var jag till 12:05 och blev sedan hemskjutsad. 
 
Efter att jag kom hem kollade jag ett avsnitt av en serie och sedan gick jag och sova. På lördagen vaknade jag jättesent och sov ut, och då var det också lillajuls morgon. 
 
 
Då vi gick ner hade vi fått våra chokladkalendrar. Vi kollade sedan årets första julfilm och åt frukost innan sedan Sara & Mäsen stack iväg på tävling till Jakobstad. På dagen gjorde vi inte så mycket, vi pyntade i huset och jag satt och spelade julmusik via högtalarna medan Thommy lagade tacos. 
 
Fammo och faffa kom också via en stund med lussebullar, tack så jättemycket! På kvällen runt 21:30 kom Mäsen och Sara hem och när vi hade lagat klart julkorten stack vi ut och kastade till Linda, Ela, Kajsa, Wilmers kompis och till Tuva & Frida. 
 
 
Vi var extra sena dethär året och först runt 23:15 började vi åka hemmåt. Detta år var förresten vårt tionde år då vi kastar lillajulskort i Solf! När vi kom hem hade lillajulstomten redan varit här med julklappar. ;)
 
 
Jag fick 30 € presentkort till kicks, lotterier, godis och paradis konfekt! Tack så mycket! 
 
Idag har jag inte gjort så mycket annat än varit i duschen, läst lite på fysik, lyssnat på musik och kollat youtube. Imorgon drar skolveckan igång igen och på tisdag har jag ett jobbigt fysikprov framför mig. Godnatt, ha en bra vecka! 

Ny provvecka + mycket annat

Fotografering  /  0  Kommentarer
Just nu har jag en jobbig vecka framför mig igen. Denna vecka har jag 2 inlämningsuppgifter, 3 prov, franska och finska ord varje dag denhär veckan och en finska hörförståelse på fredag. Wish me luck
 
Eftersom det var över en vecka sedan jag skrev något senast nu igen, ska jag försöka sammanfatta ganska kort. Måndagen förra veckan var ganska historisk eftersom det var "supermåne" då. Om jag minns rätt kommer månen vara såhär stor igen år 2034. 
 
På tisdagen blev Amanda & jag inskjutsade till stan för att gå på bio och se Morran & Tobias - som en skänk från ovan vilket var en jätterolig och humoristisk film, precis som man hade hoppats. Den var jättebra, rekommenderas! 
 
 
I onsdags fick jag ut mina kursvitsord från andra perioden och det gick mycket sämre än vad jag hade hoppats men jag känner att jag inte bryr mig så jättemycket eftersom det var onödiga ämnen jag fick sämre i + att det är studentskrivningarna man satsar allt på sedan. 
 
Sedan stack jag iväg till musikinstitutet för att ha sånglektion och kollade youtube en stund med bondis innan vi hade musikhistoria. Jag skriver förresten prov i musikhistoria imorgon.. 
 
I torsdags hade jag sovmorgon till 09:30, sminkade mig och sedan hämtade fammo & faffa upp mig och så stack vi iväg till Mehiläinen där jag hade tandläkar tid. Då spände jag tandställningen (får förresten tandställning i nedre käken om 1 månad) och sedan åkte jag till skolan. 
 
På torsdagkväll stack jag på Power Club med Kajsa eftersom Ela stack iväg till gran canaria då. Vi hade spelkväll med 06:orna och det var en riktigt kul kväll. När jag kom hem tog jag ett bad och det var verkligen behövligt
 
 
I fredags var det jobbigt väder och efter skolan stack jag och städade rummet en stund innan jag gick över till Kajsa för att vara med hon, Elin, Maija, Denice och Kajsa O. Det var jätteroligt att vara med dem igen, vi dansade, pratade och åt pepparkaksdeg bl.a. 
 
De flesta där försökte dygna men jag stack hem runt 02 tiden eftersom vi hade fotografering hemma dagen efter.
 
 
 
 
På lördag morgon vaknade jag ganska sent. Jag sminkade mig inför fotograferingen och runt 14 kom fotografen Linus! Vi blev fotade till en tidning som heter Antiikki & design och numret där vi är med kommer ut i januari. 
Vi städade och tände ljus i huset och bilderna blev bra! 
 
 
 
När vi var klara skjutsade Thommy in mäsen & jag till Vasa och Smedsby. Jag skulle sova över hos Amanda och hennes föräldrar var inte hemma så vi hade hela huset för oss själva. Vi lyssnade på musik, lagade mat, kollade film, pratade och hade det allmänt bra - kommer sakna den kvällen! 
 
 
 
 
 
I söndags blev jag upphämtad ganska tidigt efter att ha städat och lyssnat på musik hos Amanda. Vi stack till butiken innan vi hämtade upp M och åkte hem. Det var egentligen tänkt att jag skulle hinna träffa Linda en stund på dagen men så blev det inte, och så var det tänkt att min morbror Robin skulle komma till oss men han blev tyvärr sjuk. 
 
Däremot facetimade jag med Amanda och senare med Linda under tiden som jag läste på musikprovet. Annars har det inte hänt så jättemycket - denna vecka kommer jag mest läsa på prov. På fredag funderar Amanda & jag på att åka till stan eftersom det är black friday
På lördag är det ju lillajul! 
 
 
 
 
Foto: Linus Lindholm
 
Här har ni ett smakprov på två av många bilder som tagits till tidningen. Ha en bra vecka och glad lilla jul, om ni firar det! x
 
 
 

Happy fathers day!

Fotografering  /  0  Kommentarer
Nu har jag varit väldigt osocial igen, så ska berätta kort vad jag hållit på med denhär veckan. 
I måndags övade jag på kemi och pratade med S en stund, dagen efter skrev jag kemiprovet som gick åt skogen. Fick blackout på det jag någonsin lärt mig och resten kunde jag inte så det resulterade till en sjua i provet, vilket ändå är bra för jag trodde jag skulle bli underkänd. 
 
Efter att provet var skrivet stack jag med Kajsa, Ela, Maija, Elin, Denice och Kajsa till Smith's där jag fick Elas franskisar & sedan fick ta av Smit'h gratis kaffe som var svingott. Efter det träffade vi på Elias och det var hans sista skoldag så vi firade för tidig penkkis med honom! 
 
På kvällen hade jag deeptalk med Amanda tills vi somnade. På onsdagen stack jag till musikinstitutet som vanligt, men det bytte också period på onsdagen så det var kul att slippa de jobbiga ämnena för att få nya jobbiga ämnen istället. ;) 
Nu har jag alltså religion, finska, franska och matte. På torsdagen var det Power Club disco vilket var ganska kul eftersom jag var DJ som alltid. Tycker verkligen att det är kul, så jag satt och styrde musiken medan alla barnen + Kajsa & Ela dansade. 
 
När jag kom hem hade mommo & mofa kommit vilket var jätteroligt - så jag var med dem resten av kvällen. I fredags var det konsert i kulturhuset och sista timmen stack vi dit igen för att låna en finsk bok igen.. Passade på att gå till caféet då också.
 
 
På kvällen stack alla på Wilmers fotbollsavslutning förutom jag som drog iväg på hjälpledar. Träffade också på Wilma & Robban där vilket var kul, för det var längesedan jag träffade W. Vi lyssnade på musik via min högtalare, pratade och spelade som vanligt. När klockan slog 12 skjutsade O hem oss och sedan satt jag uppe i några timmar till och kollade youtube. 
 
 
 
På lördag morgon vaknade jag jättesent och stack iväg till stan efter att jag sminkat mig. Där gick vi omkring i några timmar och köpte farsdagspresenter. Jag hittade också en vinterjacka (äntligen) och sprang på Ela i H&M vilket var väldigt kul för vi visste inte att båda var i stan, hahaha. 
 
Idag har det varit farsdag och det har vi verkligen firat till fullo. Först sjöng vi upp både pappa & mofa på sängen med presenter och sedan åt vi frukost. Efter det har mäsen & jag lagat en sallad och fixat oss för klockan 15 kom Kecklunds och fammo & faffa. 
Så vi har firat med 4 pappor idag och en allmänt bra dag har det varit.
 
 
 
 
 
 
 
Nu måste jag läsa på mina finska ord, blev just klar med min inlämningsuppgift i franska. Annars har jag lyssnat på musik väldigt mycket idag och var just i bastun så nu är det bara finskan kvar och sedan ska jag försöka sova. 
 
Godnatt /L
 

Jag klarade provveckan!

Vardag  /  0  Kommentarer
Hallå där! Kan glatt berätta att jag överlevde förra veckan med alla inlämningar, 3 prov och läsförståelser. Till & med helgen var jobbig, och nu är det måndag. Imorgon har jag ännu kemi prov så jag måste läsa på det ikväll. 
Det är förresten kallt vart man än går och jag fryser hela tiden. 
 
 
Jag var också på power club i torsdags men det var så kallt så vi gick in istället för att jaga pokémons i kylan, hahah. Annars gick veckan mest åt att vänta på ett samtal, lyssna på musik, öva på prov, hålla en konsert och göra american pancakes. Har haft det betydligt roligare.
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta läsa på kemin, ha en bra vecka! På onsdag byter det äntligen period. x
 
 
 
 

H A L L O W E E N

Vänner  /  0  Kommentarer
Nu ska jag berätta om Amandas & min halloweenfest som vi ordnade 29.10! De som kom var Linda, Kajsa, Ela, Sara och Amanda G och det var jätteroligt. Vi hade förberett oss jättemycket inför denhär festen, både med planeringen, dukningen, dekorationerna, maten, programmet och musiken. 
 
Hela fredagen (dagen före festen) åkte jag till butiken för att köpa det sista men också för att baka en dubbelsats med muffins. Bakningen gick jättedåligt så jag ringde Amanda på facetime men eftersom inte hon var hemma hos mig, stack jag iväg på hjälpledarträff med Linda, Axel och Olof. 
De följde sedan med mig hem för att hjälpa till med bakningen (tack!) och allting gick mycket lättare och blev mycket roligare då. Vi bakade två cheesecakes men receptet var verkligen nära till omöjligt eftersom det var ett amerikanskt recept och vi måste ändra om så mycket. 
 
Efter ett tag kom också Lindas syster Erika med för att hjälpa till och de stannade till 02, jag var verkligen jättetacksam över att dom ställde upp. 
Dagen efter vaknade jag 11 och cyklade iväg till butiken med Wilmer för att köpa lite till saker och när vi sedan kom hem tog det inte länge innan Amanda kom för att hjälpa mig. Då bakade vi och lagade mat i flera timmar, hackade grönsaker, skärde frukter, dekorerade i salen och städade. 
 
Sedan sminkade vi oss (jag var Harley Quinn från The suicide squad) och när klockan slog 18 kom gästerna och vi bjöd på grön bål, hahah. 
 
 
Vi hade stängt dörren till köket eftersom det var så stökigt där och all mat var där. En massa ljus var tända runtomkring i huset i lyktor och det spelades halloween musik i salen då de kom. Nästan direkt som alla var på plats började vi äta, vilket var tacos och hotdogs. Vi hade gjort guacamole och nachos till också.
 
 
 
När alla hade ätit klart stack vi upp till övrevåningen där vi hade dukat upp med godis och chips eftersom vi skulle se den klassiska skräckfilmen the Exorcist. Det tog ett tag innan den kom igång och jag vet inte riktigt vad jag har för åsikter om den, men den var helt okej - ingen ny favorit men den gick att se på. 
 
 
När filmen var slut och Amanda var livrädd, stack vi ner till nedrevåningen igen för att äta efterrätt och ha musik quiz. Vi åt cupcakes, cheesecake, marshmallows doppade i choklad och fruktspett. 
 
 
 
 
Efter ett tag stack Amanda G, Kajsa och Ela hem medan Amanda, Sara, Linda och jag stannade kvar och deeptalkade i någon timme medan vi spelade musik. Det var jätteroligt att träffa dem igen, speciellt Sara hade jag inte sett på väldigt länge eftersom vi inte går i samma skola. Linda är ju också alltid jätterolig att träffa, dels också eftersom hon är i Nykarleby så ofta. 
 
 
 
Det var den festen, jättelyckad och rolig enligt mig. När alla hade stuckit, stannade Amanda kvar och hjälpte till med bortplockningen och städningen innan hennes pappa kom och hämtade henne runt 02 tiden. 
 
Firade ni halloween? /L
 
 

Umeå med Amanda

Resor  /  0  Kommentarer
Hej hej! Nu var det 2 veckor sedan vi stack till Umeå, men det var en jättebra resa. På fredag kväll på höstlovet stack jag till Amanda och sov över där. Jag sov ganska dåligt vilket ledde till att jag var ganska trött på båten dagen efter. Vi steg upp tidigt, sminkade oss och åt frukost - efter det bar det av till båten. 
 
 
På båten var vi mycket med en flicka som heter Amelie och vi gick omkring lite överallt i båten, kollade bion, butikerna, åt och spelade mycket på automaterna för att döda tiden där. Sedan bar det av till Avion där vi gick omkring i butiker i runt 2 timmar, man kände att tiden inte riktigt räckte. 
 
En del tid gick också åt onödiga saker och vi kollade in saker till halloween och mycket tid gick åt att hitta smink, vilket kändes ganska onödigt. Annars var det jätteroligt att vara där med henne, kändes lite som klassresan i nian.
 
 
När "tiden gått ut" träffade vi på Amandas storasyster som bor i Umeå och vi stack iväg till hennes lägenhet och åt. Hon hade jättefin utsikt och lägenheten var också jättefin! Vi var inte där så jättelänge eftersom vi måste passa tiden till båten. 
 
 
På vägen hem satt vi bara i baren och lyssnade på musiken som spelades där, pratade, åt choklad, gjorde bottleflip och spelade kort. Det var mycket bättre stämning uppe i baren än vad det var i restaurangen på nedre däck. 
 
 
Jätteful bild, men jag klipper in de jag har helt enkelt, hahah. Båten kom i land runt halv tolv men vi åkte ut först runt tolv och så kom Thommy för att möta upp mig vid hamnen. Resan var verkligen jättebra, bortsett från att jag fick ögoninflammation dagen efter och att det redan började rinna från mitt vänstra öga på kvällen i båten. 
 
 
 
Jag köpte mycket godis och dricka (som inte syns på bilden) men också en ny foundation, mary-lou manizer som är en bra highlighter, två borstar från real techniques och det kanske mest onödiga av allt - ett stort spindelnät från Teknik magasinet till halloween. 
 
 
 

Jobbig provvecka framför mig

Vardag  /  0  Kommentarer
Hallå där, förlåt så mycket att jag nu igen inte uppdaterat något - ska fixa två inställda inlägg efter dethär. Just nu är det en jobbig provvecka framför, idag skrev jag engelska prov, imorgon har jag engelska hörförståelse och fysiklabborationsrapport deadline, på onsdag har jag deadline på en bildkonstuppgift som heter Ung i Österbotten + filosofiprov, engelska hörförståelse och så måste jag uppträda i kulturhuset på kvällen. 
På torsdag skriver jag biologiprov som är himla svårt och mycket att hålla koll på och på fredag är det en muntlig presentation i engelska framför klassen som jag också måste förbereda mig inför. 
 
Ja, ni märker antagligen att jag har en del att göra denna vecka. Engelskan idag hoppas jag i alla fall att gick bra, trots att jag läste till 01 och facetimade till 02, men konstigt nog var jag inte så trött för det. Man märker ju också att det har bytt till vintertid. 
 
Just nu sitter jag och försöker skriva min fysikrapport och det går bokstavligt åt skogen. Jag har inte alla papper och uträkningar som jag behöver och alla mina vänner sover i princip.
 
 
Vi hörs snart, ska skriva två tidsinställda om Halloween och Umeå. x

Life update

Vardag  /  0  Kommentarer
Hallo där, ville bara berätta att Umeå resan var jättelyckad, men just nu har jag blivit sjuk så min plan är att höra av mig och berätta mera om resan senare. Jag har fått ögoninflammation, vilket jag inte haft på flera år, men jag försöker lida mig igenom det. 
 
 
Vi hörs senare, ha det bra under tiden! x

Kajsa & Elin sweet 16

Vänner  /  0  Kommentarer
Go'kväll, hälsar jag här runt 01:40 tiden på natten, ikväll har jag varit ensam hemma i några timmar vilket ledde till att jag gick till affären för att köpa choklad till Kajsa och Elin. 
 
Runt 18 tiden stack jag iväg till Kajsas place där vi firade henne och Elin med ett gäng flickor, vilket var jätteroligt. Där satt vi och pratade, både deep och onödigt i flera timmar, åt pizza + tårta, lyssnade på musik och försökte oss på bottle flip. 
 
 
 
Efter att Denice, Maija och Elin drog hem, stannade Ela & jag ännu en stund innan jag gick hem runt 00:30 tiden. Ett himla roligt firande var det! Imorgon bär det av till Tropiclandia (hahaha) med familjen och efter det sleepover hos Amanda eftersom vi sticker till Umeå på lördag. 
 
 
Godnatt! 
 
 

Nu är det höstlov!

Vardag  /  0  Kommentarer
Hade glömt på alarmet i morse då jag vaknade, då kändes det verkligen skönt att kunna somna om och efter det sov jag tills klockan blev 12, jag sov alltså ungefär 12 timmar i natt eftersom jag var så trött, hahaha..
 
Idag fyller faffa år - grattis så jättemycket på födelsedagen! Vi får se när vi sticker och firar honom, jag ska nämligen ikväll till Tuva & Frida för att "barnvakta" dem. Ska bli riktigt roligt! Imorgon ska vi fira Kajsa & Elin, vilket jag också ser framemot. 
 
 
På fredag drar hela familjen iväg till Tropiclandia och efter att vi varit där kommer de skjutsa mig till Amanda, där ska jag sova över och planera vår halloween fest som vi förhoppningsvis kommer ha dethär året (förra årets fest blev aldrig av eftersom jag fick körtelfeber). 
 
Sedan sover jag över hos henne till lördag då vi beger oss av till Umeå! Där är vi hela dagen och ska shoppa en del, träffa hennes storasyster som bor där och ha det jättebra - det ser jag också framemot. Söndag är jag ledig och på måndag är det dagsverket, så då får vi se vad jag hittar på.
 
 
(Hahaha, Amandas min)
 
Vad har ni för höstlovsplaner? /L

McDonald's stänger

Vardag  /  0  Kommentarer
Hallo på er, precis som det står i rubriken stänger McDonald's idag på torget och hade öppet för sista gången igår. Hade själv inte varit där på flera år så hela familjen stack dit och åt för sista gången igår. De flesta har ju olika åsikter om det är bra eller dåligt att det stänger.
 
 
Så igår runt 13 tiden svängde vi in till stan för att äta där, sticka en snabb sväng via apoteket, fika vid fazer's och kolla in det nya loppiset Comboliina som var riktigt bra och stort! 
Det är på samma ställe som Adam & Eva loppiset var. 
 
 
imorgon är det skola igen men bara i 2 dagar - sen blir det höstlov och då blir det förhoppningsvis kul program, funderar på att dra till Umeå en dag - får se. På torsdag firar vi Kajsa & Elin som har fyllt/ska fylla sexton. 
 
I torsdags var Kajsa, Ela och jag på powerclub och åkte med den äldre gruppen till fågeltornet. Det var väldigt kallt men det gick bra, efter det gick vi en promenad innan vi åkte hem.
 
 
 
Hahaha, inte bästa bilden. 
 
Idag har jag städat, lyssnat på poddar & musik, kollat serier och gått i duschen. Har inte orkat med nästan nånting så nu måste jag ta tag i läxorna eftersom jag har förhör imorgon. Ha en bra arbets/höstlovsvecka! 
 
 
 
 

Power club, kalas, skolan

Vardag  /  0  Kommentarer
Förlååt att jag inte varit aktiv här, glömt bort det totalt - har lämnat bort bloggen i över en vecka... Förra veckan hade jag min första power club träff vid fågeltornet med 06orna, vilket var jättekul!
Imorgon kör vi igen med 05 och 04orna. 
 
 
 
 
Jag har också varit barnvakt förra veckans fredag till mina kusiner Tuva och Frida, också jätteroligt! Vi kollade mest film och pratade. 
 
 
 
 
I lördags var jag mest hemma och facetimade och pratade i telefon i några timmar med E & S. I söndags var jag på kalas där Elas pappa fyllde år! Var där med Kajsa, Ela och Isak - hade jätteroligt. Och god mat var det också!
 
 
Mycket mer än så har inte hänt, imorgon drar jag iväg på teater med skolan och efter det är det power club på kvällen. Känns roligt att det har dragit igång nu så att man har något att göra på torsdagarna. Dessutom är det höstlov nästa vecka vilket man ser framemot! 
Direkt efter lovet är det dagsverket, har inga planer ännu på vad jag gör då, men det brukar dyka upp något. 
 
Ha en bra vecka! 

Veckans planer

Vardag  /  0  Kommentarer
God morgon! 
Nu har jag filosofi så jag tänkte att jag kunde skriva ett inlägg eftersom jag kommer vara alldeles för trött när jag kommer hem. I morse kunde jag knappt öppna ögonen, men nu känner jag mig redan lite piggare. 
 
Igår var jag i stallet trots att jag slutat, jag har ännu 5 igenridningar kvar innan jag har slutat på riktigt. Men igår fick jag en ny favorit häst, Ciara. Svårt att beskriva varför men hon var verkligen otroligt bra, hon rättade alla fel jag gjorde och hennes galopp var fantastisk, hahah. 
 
 
Idag är tanken att jag ska städa, får se om det går som det brukar.. Min plan idag är också att jag ska sova en stund efter skolan, hoppas inte att det blir allt för länge. 
På ondag är det musikinstitutet som vanligt, torsdag måste jag vara hemma och laga mat till min lillebror. På fredag drar jag iväg till mina kusiner på kvällen för att "barnvakta" dem. 
 
Lördag får vi se, skulle behöva åka till stan en stund - på söndag ska hela familjen på kalas, så denhär veckan är kanske inte så jättevild, hahah. 
Ha en bra dag! 

Familjemiddag, utbildning, sleepover

Vardag  /  0  Kommentarer
Go'kväll! Hoppas ni har haft en bra helg - det har jag, trots att jag inte riktigt fått den mängd sömn jag behövde.. På fredag kvällen drog jag ut med Linda, Axel, Olof och Valdemar och gjorde det vanliga - åt choklad, spelade pidron, skrattade och lyssnade på musik. 
 
När klockan blev 00:00 cyklade Linda hem mig på pakethållaren i mörkret medan vi tävlade mot Olof i sin velomobil, Olof vann såklart. Men det var roligt ändå, har kört bredvid honom förr i dendär saken. 
 
 
Klockan 08:30 steg jag upp på lördag morgonen, sminkade mig snabbt och så hämtade Ela & Kajsa upp mig. Sedan drog vi iväg till stan för att vara på utbildningskurs inom Power Club från 09:45 - 16:00, så det mesta av lördagen gick åt det. 
Hela power club teamet lunchade också vid en pizzeria och det var roligt att träffa folk i sin egna ålder från olika håll i landet, t.ex blev jag/vi bra bekant med en trevlig person från Kronoby. Jätteroligt att träffa nya personer! 
 
 
När vi sedan stack iväg från utbildningen hade jag ungefär 1 h på mig att sminka om mig och fixa mig innan familjen stack iväg på en middag hos våra kompisar. Där var också Kajsas familj så jag var med henne där i någon timme innan hon stack iväg till faggen.
 
 
Sedan ringde jag Amanda eftersom hon skulle komma över till mig på kvällen och sova över. Runt 20 tiden på kvällen sprang jag ut i kylan för att möta upp henne i mörkret. Sedan gick vi tillbaka till middagen eftersom jag skulle äta klart, men sedan stack vi hem till mig och hade huset för oss själva hela kvällen. 
 
 
 
Vi städade mitt rum, vilket behövdes så otroligt. Men vi lyssnade också på musik och kollade på film, jätteroligt att ha sleepover med henne igen - var ett tag sedan senast. När klockan blev runt 02:30 låg vi och deeptalkade en del. 
 
På morgonen kollade vi skräckfilm (inte på kvällen 😉) och åt kladdklaka, hela dagen har annars varit väldigt slö. När hon stack somnade jag och sov i ungefär 2 timmar på dagen.. 
 
 
Imorgon är det måndag igen, men man håller sig på gott humör för snart är det höstlov! Bara 2 veckor och 2 dagar kvar. Ha en bra jobbvecka! 

TGIF

Vardag  /  0  Kommentarer
Hej på er! Äntligen är det fredag och det behövs verkligen, är så trött. Ändå ska jag iväg på grundutbildning imorgon klockan 10 i stan för Power Club med Kajsa och Ela. Efter det åker hela familjen på middag och lite senare får vi se om Amanda sover över eftersom jag inte orkar släpa mig till faggen som de flesta ska göra imorgon. 
 
Ikväll sticker jag ut med Linda, Axel och Olof för att göra det vanliga, tror att Olof också ska berätta en del om hans resa till Kenya, hahah. Men det är verkligen jätteskönt med helg, skrev förhör idag i engelska och laborerade på biologi & kemi. 
Fick också ut vitsorden i kurserna jag hade förra perioden, jättenöjd! 
 
 
Ha en jättebra helg gott folk! x
 
 
 
 

Helgen i Nykarleby

Fotografering  /  0  Kommentarer
Hej, hoppas allt är bra med er! Nu är det redan onsdag och jag lovade att jag skulle blogga om helgen i måndags men jag har inte haft orken till det, men nu har jag filosofi så kan passa på att blogga nu istället. 
Idag vaknade jag lite senare än vanligt för att dra iväg till lågstadiet med Kajsa & Ela eftersom vi skulle föreläsa om Power club
 
Det var jätteroligt att åka till lågstadiet igen och det känns så konstigt att alla är så småa, man kände ju inte sig liten alls då man gick där, hahaha. Efter att vi gått till alla klasserna fick vi skjuts till skolan. 
 
Men nu till helgen: en av de bästa på länge. Var verkligen så roligt att träffa allihopa på samma gång och tillbringa ett helt veckoslut med dem! Efter skolan i fredags steg vi av i stan och fikade vid Sweet Vasa, jag köpte Elas present och efter det sprang vi till bussen vilket var så onödigt - vi var 1 timme för tidiga och hade missat busstiderna helt.. 
 
 
Istället gick vi till halppis en stund och satt där och pratade. Efter det tog vi bussen, vi satt i varsitt säte och lyssnade på musik, var på datorerna och jag kollade en TV-serie. Sedan steg vi av och alla sprang och kramade om varandra, hahaha. Sedan gick vi bara tvärs över vägen där Linda bor, där satt vi runt köksbordet i ungefär 1 h för att prata ikapp. 
 
 
Sedan kände vi alla hur hungriga vi blev så vi gick till butiken medan vi lyssnade på musik och shit vilken mysig by det är! Det är sällan jag använder ordet mysig men det passade verkligen in på denhär byn. 
 
 
Vi gick och handlade, vi plockade ihop till varsin sallad, vi köpte godis, frukter och croissanter till morgondagens brunch. När vi kom ut ur butiken var det redan mörkt men gatorna var bra upplysta. 
 
 
När vi kom tillbaka kokade vi knackkorv och åt våra sallader + potatissallad. På kvällen spåra det ganska rejält men vi hade jätteroligt och vi dansade massor, hahaha. På morgonen sov vi så länge det bara gick innan vi fixade ihop en brunch.
 
 
 
Sedan fixade vi oss en aning innan vi drog iväg på café för att fira Ela, de hade otroligt god key lime pie! 
 
 
När vi ätit klart var vi otroligt mätta, mitt internet hade försvunnit (någon som har Sonera som känner igen sig?) och det var iskallt utomhus, så vi stack hem till Linda igen för att dra på oss mer kläder innan alla tog varsin cykel - utom jag som satt på pakethållaren, och cyklade till Lindas villa! 
 
 
 
Jätteliten och fin villa hade hon och det var jätteroligt att se den, eftersom ingen av oss hade varit där förr. Där satt vi och lyssnade på musik och spelade rummikub i yllesockor och filtar runt oss eftersom det var kallt där inne, då inte värmen var påslagen. 
 
 
Sedan var det bara att hoppa på cyklarna igen och dra hem till Linda en stund. Det blev jättetungt för Linda att cykla med mig på, så efter en stund så vi kom på en galen idé: jag stod på pakethållaren och höll i Lindas axlar.. Tror ni att det var många som tittade lite extra? 
 
 
Vi lämnade hemma en stund och värmde oss, men efter ett tag blev vi hungriga igen så vi stack iväg och tog take away pizza. Linda & jag drog också en snabb sväng via butiken och köpte mera godis och dricka, sedan hämtade vi alla ut pizzorna och stack hem och åt dem, sedan lade vi på les miserables och jag började som vanligt störtpjula. 
 
Sedan satt vi alla uppe och lyssnade på musik och pratade tills klockan blev 04 mitt på natten, såna nätter kommer man verkligen sakna, hoppas det blir fler! På morgonen steg vi upp tidigare för att äta frukost och packa ihop allting, man ville verkligen inte ta bussen hem igen.
 
 
 
 
Helgen var verkligen otroligt lyckad och bra - behövdes en sånhär helg! Nu kommer alla mina snapchat bilder, jag heter @linn.mercedes på snapchat, adda där! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag!